Wat voor invloed heeft de technologie op de samenleving?

De wereld veranderd constant en technologie is daar de laatste jaren een belangrijke factor in. Door alle technologische ontwikkelingen op het gebied van internet, robotisering en automatisering veranderd de wereld in een tempo dat nog nooit eerder is voorgekomen. Je ziet het van jongs af aan veranderen, aangezien de nieuwe generatie alleen nog maar met smartphones loopt en al vanaf de basisschool les krijgt op laptops. De vraag is nu: hoeveel invloed hebben deze technologische veranderingen op de maatschappij en wat zijn de gevolgen ervan?

Technologische ontwikkelingen laatste jaren

In de afgelopen 20 jaar is de wereld gedigitaliseerd. De opkomst van computers hebben hier een grote invloed op gehad. Nadat de computer is uitgevonden is steeds meer werk digitaal geworden. Hierdoor is het bedrijfsleven veranderd, maar ook de interesse van de jeugd. Nadat populaire Social Media kanalen zoals Facebook, Instagram en TikTok zijn uitgevonden duiken kinderen liever in hun mobiel dan dat ze buiten sociaal bezig zijn. De belangrijkste technologische ontwikkelingen van de laatste jaren zijn dus op het gebied van ICT en Social Media.

Wat voor invloed heeft dit op de toekomst

De verwachting is dat de technologische ontwikkelingen in de komende jaren nog sneller zullen gaan. Kennis en interesses liggen tegenwoordig in de digitale wereld en daar is veel winst te boeken. De jeugd groeit op met smartphones en computers en zullen hier nog handiger in worden dan generaties hiervoor, waardoor er snelle en effectieve ontwikkelingen zullen gaan plaatsvinden.

Een van de speculaties voor de toekomst is een VR-wereld. Dit wilt zeggen een Virtual Reality wereld waarin we ons gaan begeven. Virtual Reality betekent dat je het gevoel hebt dat je zowel fysiek als mentaal in een andere wereld bent. Het is een systeem waarbij een realistische situatie wordt nagebootst in een gesimuleerde omgeving. Een mogelijkheid om de Virtual Reality te betreden is door het gebruik van een VR bril.

Gevolgen van technologische trends

Het gevolg en de impact van deze technologische trend kan enorm zijn. We kunnen op dit moment nog niet zeggen of dit voornamelijk positieve of negatieve gevolgen zijn, maar het gaat een grote impact hebben. Waarschijnlijk zal de wereld er over 50 jaar compleet anders uitzien. De mensheid zal digitaal nog meer invloed hebben en bepaalde banen zullen overgenomen zijn door robots. Belangrijk is dat we allemaal werken aan positieve invloeden en dat we zelfs meegroeien met technologische trends en ons hieraan aanpassen.

Conclusie

Hoe we er ook over denken, de technologie gaat voort en bedrijven spelen zich massaal in op trends. We kunnen dus niet ontkennen dat er technologische ontwikkelingen zullen plaatsvinden en het beste is om hierop in te spelen. Kinderen leren van jongs af aan om met computers en smartphones om te gaan, waardoor zij op jonge leeftijd al kennis maken met technologische ontwikkelingen. Voor oudere generaties is het lastig om aan te haken, maar het zal wel moeten om een kans de maken in de toekomstige wereld. Technologische ontwikkelingen hebben dus een grote invloed op de huidige maatschappij en de verwachting is dat die invloed nog veel groter zal worden in de toekomst, wanner de wereld nog meer zal digitaliseren en automatiseren.